EU-s ügyfélnek történő számlázás ÁFA nélkül: Csak akkor lehet számlázni ÁFA felszámítása nélkül EU-s ügyfélnek, ha az eladó IS és a vevő IS rendelkezik érvényes közösségi adószámmal! Amennyiben a számla külföldi pénznemben kerül kiállításra, az áthárított áfát forintban is fel kell tüntetni az eladó és a vevő közösségi adószáma mellett akkor is, ha az 0 Ft. A Magyarországon kiadott közösségi adószámok az országot azonosító “HU” kódból, valamint az adószám 8 jegyű törzsszámából állnak (pl. HU12345678).

Európai Uniós adószámmal rendelkező megrendelő esetében a vevő a saját országa szerinti áfát köteles bevallani és megfizetni. Amennyiben a külföldi vevő nem rendelkezik közösségi adószámmal, úgy az ÁFA-t mindenképp fel kell neki számítani, nem mentség az, hogy a vevő EU-s országba tartozik.

Az Európai Unió államaiban 2002-től bevezetésre került az IBAN, az egységes felépítésű nemzetközi bankszámlaszám (International Bank Account Number). A számlakibocsátónak a számlán EU-n belüli számlázása esetén az IBAN bankszámlaszámát kell, hogy feltüntesse, ha banki átutalással fizet a vevője. Az IBAN számot a saját számlavezető banktól kell megkérdezni.

A számlán fel kell tüntetni tehát a szállító és a megrendelő közösségi adószámait, valamint a „Áfa-törvény területi hatályán kívüli” (nem a „mentes” fordulatot) kifejezést. Rá kell írni továbbá azt is, hogy "Az ügylet utáni adó megfizetésére a vevő kötelezett". Ilyen esetben a magyar cégnek nem kell bejelentkeznie a tagország illetékes adóhatóságnál. 

Ha a számla idegen nyelven kerül kiállításra, fentieket idegen nyelven is és magyarul is rá kell írni a számlára. A számla bármely élő idegen nyelven kiállítható.