Kedves Ügyfelünk!

2014-től a minimálbér a jelenlegi bruttó 98.000,- Ft-ról bruttó 101.500,- Ft-ra, míg a bérminimum a jelenlegi bruttó 114.000,- Ft-ról bruttó 118.000,- Ft-ra emelkedik. Az emelkedés a járulékokat is érinti, amelyeket az emelt bérek után emelt összegben először a január hónap után február 12-én kell megfizetni, ahogy február elején fizetéskor a magasabb összegű munkabért kell majd megfizetni a munkavállalónak.

A fenti összegek természetesen a napi 8 órás munkaidőre vonatkoznak. Ennél kisebb munkaidőre arányosan kisebb összegű minimálbér, illetve bérminimum vonatkozik.

Az emelkedés mértéke kb. 3,5 %.

Kéréseink:
1. Akiknek megfelel a munkavállalója vonatkozásában a jogszabályban meghatározott arányos emelkedés akár 8 órás, akár részmunkaidőben dolgozik, nincsen teendője. A munkavállalónak ez esetben készítünk egy írásbeli értesítést, hogy bruttó bére a jogszabályban előírt arányos mértékben emelkedik január 1-től és ez alapján készítjük el a januári bérszámfejtését.

2. Aki ennél magasabb emelést szeretne a munkavállalójának, kérjük 2014. december 20. napjáig emailben jelezze és akkor ehhez munkaszerződés módosítást készítünk és az alapján készítjük el a januári bérszámfejtést.

3. Akinek van, a saját vállalkozói évközi jövedelmét (kivét, munkabér) is célszerű (de nem kötelező) ekkora, azaz 3,5 %-os mértékben megemelnie, hogy a munkahelyi belső arányosság megmaradjon. Aki akár ennyit, vagy akár más összegben változtatni szeretne, kérjük ugyancsak december 20-ig emailben jelezze Irodánknak.

Aki nem vesz ki év közben jövedelmet, csak év végén osztalékot, év közben a járulékokat neki is a magasabb fenti alapok után kell fizetnie jövő februártól.

Tisztelettel

Dr. Sztrilich András
ügyvéd